Dlaczego zaparzacz do herbaty powinien być w każdej kuchni?

  • by
zaparzacz do herbaty

Chyba nie ma na świecie osoby, która nie pije herbaty. Zazwyczaj wybierana jest ta ekspresowa, w torebkach, ponieważ jej przyrządzenie jest najłatwiejsze i nie wymaga dodatkowych akcesoriów. Warto chociaż raz spróbować klasycznej, liściastej wersji tego napoju. Odpowiednie przygotowanie pozwala na uzyskanie pełni aromatu, a zaparzacze do herbaty dodatkowo umilają proces parzenia. 

Dlaczego warto mieć zaparzacz do herbaty?

Zaparzacz do herbaty jest akcesorium niezbędnym do jej odpowiedniego przygotowania. Bez niego nie ma możliwości kontrolowania czasu przyrządzania naparu, a co się z tym wiąże – jego mocy, a nawet właściwości. Nie każdy wie, że herbata różnie działa na organizm w zależności od czasu parzenia. Jest to najbardziej widoczne na przykładzie herbaty zielonej. Krótkie parzenie (około 1 minuty) ma wpływ pobudzający i orzeźwiający. Wydłużenie tego czasu do około 5 minut sprawi, że napar będzie działał relaksująco i odprężająco. Warto poznać charakterystykę danych liści i przy zastosowaniu odpowiednich akcesoriów dostosowywać czas parzenia do potrzeb. Dzięki ich zastosowaniu możemy także korzystać z kolejnych dobrodziejstw herbaty liściastej – najlepiej smakuje zalewana kilka razy, a za każdym razem jej smak się zmienia.

zaparzacze do herbaty

Jaki rodzaj zaparzacza wybrać ?

Zaparzacz do herbaty może kosztować od kilku do nawet kilkuset złotych. Jaki więc będzie odpowiedni? To już zależy od budżetu, jakim się dysponuje oraz od tego, jakie ilości będą parzone jednorazowo. Coraz częściej można spotkać silikonowe zaparzacze o różnych kształtach – truskwaka, ludzik, rekin itp. Stanowią one ciekawy dodatek do kuchni, ale ich czyszczenie potrafi być problematyczne. Najpopularniejszy jest zaparzacz metalowy o kształcie podobnym do łyżeczki bądź też na łańcuszku w kształcie kuli. Są one dostępne w prawie każdym sklepie, a poza ceną i dostępnością ich plusem jest też łatwość czyszczenia. Inne opcje, przy pomocy których przyrządzimy jedną herbatę, to ceramiczne lub metalowe nakładki, którymi przykrywa się kubek. Ciężko je znaleźć w sklepie osobno – zazwyczaj dostępne są razem z kubkiem.

dzbanek z zaparzaczem

Dla kogoś, kogo nadal nie przekonuje idea wyrzucania liści i każdorazowego mycia zaparzacza, są też dostępne jednorazowe torebeczki, do których wsypuje się herbatę liściastą, parzy, a następnie całość wyrzuca. Powyższe opcje nie sprawdzą się przy parzeniu kilku herbat jednocześnie, chyba że ma się tyle samo zaparzaczy co gości lub domowników. W takiej sytuacji najlepszy będzie dzbanek z zaparzaczem, który pozwala na przygotowanie dużej ilości napoju za jednym razem (zazwyczaj około 700ml). Jest to najprostsza opcja zarówno w obsłudze, jak i w myciu, a dodatkowo może być ozdobą kuchni. Na rynku dostępne jest też wiele innych, zazwyczaj droższych opcji – imbryczki, french pressy itd., ale powyżej opisane opcje powinny zadowolić każdego miłośnika herbaty.

Zaparzacz do herbaty jest obowiązkowym akcesorium w każdym domu, w formie dopasowanej do stylu życia domowników. Jest to też idealny pomysł na prezent, najlepiej w zestawie z paczuszką herbaty, dzięki czemu obdarowany będzie mógł od razu przetestować prezent.